image-0-02-05-083547d3f85f62fe401210f945f4079bca0d5151401ed01734545dab5eb44e6a-v

A Spartan tervezője és építője Rakonczay Gábor, a hatszoros óceán átkelő és kétszeres óceán átevező hajós. 2016 Júniusában kezdődött el az építése és 2016 Októberben fejeződött be. A hajó epoxy erősítésű üvegszövet, zárt cellás hab szendvics szerkezettel. A Spartan nem tud elsüllyedni, mivel maga a héjszerkezet is úszik a vízen, illetve 10 légkamra teszi még biztonságosabbá a hajótestet. Ha vihar esetén felborítják a hullámok, akkor a tőkesúly miatt azonnal visszaáll eredeti helyzetébe.

Adatok:
Súly üresen: 150 kg
Súly komplett felszereléssel, ellátmánnyal: 400 kg
Hossz: 6,9 m
Szélesség: 1,7 m

A hajótest elülső kabinja lesz a hálókabin, és az elektronikai és biztonsági felszerelések is itt kapnak helyet. A hátsó kabinban a mentőtutaj, az elektromos vízkészítő, egészségügyi felszerelés, stb. kap helyet. A hátsó kabin tetején napelemek biztosítják az energia ellátást.

A biztonsági és kommunikációs felszerelések:
– EPIRB /Emergency Position Indicating Radio Beacon/ Vészhelyzet esetén manuálisan vagy vízbe kerülve automatikusan sugározza a pozíciót és a hajó azonosítóját az MRCC-nek (Tengeri felkutatást koordináló központ)

– Yellow brick Nyomkövető és üzenetküldő rendszer. (műholdas kommunikátor, mely beállított időnként a pozícióját automatikusan továbbítja, és sms alapú kommunikációra is képes szárazföldi GPS telefonhálózatba.)

– GPS, és tartalék GPS (tengeri navigációra alkalmas)

– AIS rendszer (nemzetközi vizeken teherhajókon kötelező rendszer, mely minden hajó aktuális pozícióját a térségben megjeleníti, így a Spartan is szerepelni fog rajta, csökkentve a veszélyét, hogy kis mérete miatt nem veszik észre)

– Passzív és aktív radarreflektor (nagyobb hajók, amelyek rendelkeznek radarral, nagyobb eséllyel látják meg a hajót)

– Iridium GO műholdas kommunikátor, Iridium extreme műholdas tartalék telefon

– Laptop, fényképezőgép

– VHF rádió (rövid hatótávú rádió adó-vevő)

– víztisztító készülék (a tengervízből készít ivóvizet az út során)Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCvl2gxAJz-6j6ZtYto3jQpw
Instagram: https://www.instagram.com/orhajozsef/