utvonal

Az óceán átevezés az extrém sportok egy különleges típusa. A sportoló ilyenkor külső segítség, utánpótlás, motor vagy vitorla igénybevétele nélkül csupán kézi evezőkkel hajtva szeli át az óceánt. A világon eddig több ember járt a Mount Everest csúcsán, vagy az űrben, mint ahányan áteveztek egy óceánt. Az Atlanti-óceánt, a Csendes-óceánt és az Indiai-óceánt sikerrel evezik át évről évre angol, francia, amerikai evezősök. Megkülönböztetünk egyéni, páros, trió és négyes evezős osztályt.

Orha József többszörös maratonfutó, Ironman teljesítő  2016 December – 2017 Január között a Portugália – Kanári szigetek szakaszt teljesítette. 2017 Decembertől pedig a Kanári szigetekről indulva az egész Atlanti-óceánt evezte át, egy egyedileg tervezett és épített evezős hajón. Az út során a szabályoknak megfelelően, semmilyen utánpótlást nem kapott, a hajón se motor, se vitorla nem volt. Kizárólag kézi erővel lehet hajtani és irányítani a Spartan nevű hajót.

Mivel az Atlanti-óceán ezen térsége Decembertől Áprilisig hajózható biztonságosan ilyen kis hajóval, így tudatosan erre az indulási idő intervallumra lett minden megtervezve.

Az útvonal hossza: ~6.700 km, 15 nap + 60 nap a tervezetten.
Tényleges időtartam: 43 nap + 69 nap

Az útvonal:

Első szakasz: 1500 km – Lagos(Portugália) kikötőjéből indulva – Las Palmas(Gran Canaria) TELJESÍTVE 2017 Januárban
A hajó további felkészítése az Atlanti Óceán átevezésére.

Második szakasz – óceánátkelés szakasz: 5200 km – 60-80 nap Gran Canaria – Antigua útvonalon 2018 Februárban TELJESÍTVEYoutube: https://www.youtube.com/channel/UCvl2gxAJz-6j6ZtYto3jQpw
Instagram: https://www.instagram.com/orhajozsef/